Följ Readly AB

Barnboksundret existerar – även digitalt

Pressmeddelande   •   Mar 26, 2015 11:23 CET

Statistik från Readly Books visar positiv trend för läsning av barnböcker på surfplattor.

Lagom till ettårsdagen av lanseringen av Readly Books offentliggör den digitala boktjänsten nu resultatet av lästrender i appen det senaste året. Och det är barnboksläsningen som ökar mest.

I Readlys boktjänst kan användaren välja mellan tusentals böcker och läsa hur mycket som helst för ett fast pris om 99 kronor per månad. I utbudet finns alla slags böcker för samtliga åldrar och läsintressen.

Den tydligaste trenden, i synnerhet de senaste sex månaderna, är att barnboksläsandets andel av den totala läsningen i Readly ökar tydligt. Det stigande intresset för barnböcker bekräftas inte bara av användarstatistiken utan också av direkt återkoppling från prenumeranterna.

- Den digitala barnboksläsningen är helt klart på frammarsch, kommenterar Kåre Halldén, vd för Readly Books. Vi kan se ett tydligt sug efter barnböcker, främst illustrerade, i surfplattan. Annan digital underhållning, som till exempel spel, har fram till nu kapat åt sig en oproportionerlig stor andel av barnens platt-tid. Jag har ännu inte stött på en enda småbarnsförälder med en padda i hushållet som inte välkomnar vår boktjänst med öppna armar.

De sex mest populära litteraturkategorierna i Readly Books, mätt i antal lästa sidor:

1. Barn och ungdom, 0-3 år 2. Barn och ungdom, +15 år 3. Skönlitteratur, Erotik
4. Barn och ungdom, 3-6 år 5. Skönlitteratur, Deckare & Thrillers 6. Fackböcker, Mat & Dryck

Bland skönlitteraturen hamnar erotik och deckare i topp när vuxna väljer att läsa digitalt. Det här ligger i linje med hur styckförsäljningen av e-böcker ser ut på relativt mogna e-bokmarknader som till exempel Storbritannien. Den mest lästa boken alla kategorier i Readly under mätperioden var - föga förvånande - en storsäljare: Gillian Flynns Gone Girl.

Något som däremot kanske förvånar mer är att den näst mest lästa boken var Leif Mannerströms Husmanskonst, en titel som ursprungligen gavs ut på papper år 2006. Att äldre kvalitetstitlar kan få nytt liv och nya intäkter på den digitala sidan är också något av en trend.

Den mest läste författaren återfinns dock i barn- och ungdomskategorin. Här toppas listan av Martin Widmark, som bland annat står bakom de populära böckerna om LasseMajas Detektivbyrå.

- Mot bakgrund av den senaste PISA-rapporten och andra alarmerande signaler om minskande läsning bland barn och unga är det förstås jätteroligt att se hur trenden nu pekar åt motsatt håll, också på den digitala sidan, säger Kåre Halldén. En av Readly Books viktigaste utmaningar är att främja den digitala bokläsningen i stort, och då främst hos de yngre läsarna. 

I Readly får läsare obegränsad tillgång till flera hundra svenska och internationella tidskrifter i ett ständigt växande digitalt bibliotek. Readly erbjuder också en boktjänst med tusentals böcker för obegränsad läsning, och har nyligen även introducerat en pilotversion med svenska dagstidningar. De första två veckorna är gratis för användaren, därefter kostar obegränsad tillgång till alla tidskrifter och böcker 99 kronor per månad för respektive tjänst. I priset ingår då användning på fem olika enheter, vilket gör att hela familjen kan använda samma abonnemang. Självklart kan man som användare spara och dela innehållet med sina vänner via sociala medier. Antalet tidningar och boktitlar växer kontinuerligt, och det aktuella utbudet finns på www.readly.com

Bifogade filer

PDF-dokument