Följ Readly AB

Illustrerade böcker gör comeback i surfplattan

Pressmeddelande   •   Maj 09, 2014 10:38 CEST

Länge har illustrerade böcker lyst med sin frånvaro i e-boksutbudet. Men när tillfället nu ges väljer läsare - både barn och vuxna - helst illustrerat före renodlade textböcker.   Det visar ny statistik från Readly, som inte bara mäter antal läsare, utan även antal sidor användaren bläddrar igenom.

Readly är en app som ger obegränsad tillgång till tusentals tidningar och böcker. För drygt en månad sedan lanserade företaget sin boktjänst. I april månads statistik kring användarnas läsvanor är det tydligt att illustrerade böcker är den populäraste kategorin bland användarna, både i de yngre och äldre målgrupperna.

-  Nu har vi fått bekräftat det vi länge har varit övertygade om, att illustrerat är väldigt efterfrågat i digitalt format. Tillgängligheten innebär en comeback för illustrerade böcker, säger Kåre Halldén, författare och VD på Readly Books. 

Jan Lööfs klassiker och Camilla Läckbergs böcker om Super-Charlie kniper tillsammans hälften av platserna på barnens topp tio-lista. Deckare, romantik och erotik dominerar i kategorin skönlitteratur medan mat- och dryckeslitteratur ligger i topp bland fackböckerna. Mest läst alla kategorier är stjärnkocken Leif Mannerströms Husmanskost.

-  Readly handlar om att föra in kvalitetsböcker i surfplattorna, där många av oss tillbringar allt större del av vår tid. Jag hoppas och tror att vi kan göra skillnad nu när det finns en så stor oro i samhället kring den minskande läsningen, främst bland barn och ungdomar, säger Kåre Halldén.

Som en del i arbetet med att öka intresset för böcker och läsning måste den ”bläddervänliga” litteraturen göras tillgänglig digitalt, menar Kåre Halldén. Hittills har e-bokmarknaden haft stort fokus på renodlade textböcker.

Lästoppen i Readlys boktjänst baseras på det sammanlagda antal sidor av en bok som användarna av boktjänsten har läst under månaden. Enligt Kåre Halldén ger Readlys statistikuppföljning såväl förlag som författare helt nya möjligheter att förstå hur deras böcker konsumeras:

-  Mig veterligen är det här första gången som vi i Sverige kan presentera detaljerad information över exakt hur många sidor som folk faktiskt läser i en bok. Förutom renodlade topplistor får förlagen också tillgång till statistik som till exempel lästid, vilka sidor i en bok som är mest lästa och demografiska profiler. Vi följer dock inte individers läsning, utan tittar bara på aggregerade resultat.

I bifogad pdf-fil finns topplistorna över de 10 mest lästa böckerna i Readly april 2014 per litteraturkategori

För mer information, kontakta:

Per Hellberg, vd Readly International AB
070-910 74 10, per.hellberg@readly.com

Kåre Halldén, VD Readly Books AB

0733-624 685, kare.hallden@readly.com


Om Readly

I Readly får läsaren obegränsad tillgång till tusentals tidningar och böcker i en och samma app. Det är gratis att prova hela Readlys utbud under två veckor. För den som vill ha obegränsad tillgång därefter kostar det 99 kronor per månad för tidskrifter och 99 kr per månad för böcker.

Antalet tidskrifter och böcker växer kontinuerligt, läs mer på Readly.com

Bifogade filer

PDF-dokument